Tuesday, March 30, 2010

Manisan TERAJU......

Aktiviti kat umah... masak..masak..masak hehehhee... masak manisan kegemaran ku ...... kalau orang sabah sebut Teraju.... kalau orang semenanjung tak tau la pulak hehehehe.... well ok kita tengok step by step cara membuatnya......



Rebus ubi akar atau orang selalu sebut ubi manis.....



Selepas direbus bersihkan dan buangkan kulitnya..


Selalunya ubi manis ni warna kuning.. but yang ni saya guna ubi manis warna ungu.. cantik warnanya heheheeh x der kena mengena pun sebenarnya..yang penting guna ubi manis..tak kira la warna apa pun..



setelah dibersihkan dan dibuangkan kulitnya... lecek ubi manis tadi sehingga betul2 hancur.....



bahan2 yang diperlukan... sedikit gula dan sedikit tepung....gula hanya option... letak ok tak letak pun ok....
tepung hanya diperlukan sedikit sahaja... jangan terlalu banyak kalau tak alamatnya keras la kuih tu... hehehhe



setelah itu kepal2 kan ia seperti diatas atau pun bulat2 ka..empatsegi ka...tigasegi ka.... mana2 bentuk yang disukak hehehhe....


kemudian salutkan dengan putih telor dan gorengkan sehingga kuning keemasan... klu jadi warna tembaga pun ok la tu hahhahaha....



setelah step2 tadi inilah hasilnya......
tapi belum selesai lagi..... :)

kemudian masak gula melaka dah sedikit gula pasir dan sedikit air... kalau kat sabah ni guna gula merah la kan biasa la tu... sama jak....setalah mendidih angkat dah tuangkan keatas kuih tadi... 

this the last result..... hidangkan sejuk..... kalau bulan ramadan ni syiokk oooo  :)

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent comments